Walka z plastikiem zaczyna się od domowych nawyków

Plastik niestety otacza nas z każdej strony. Każdy z nas produkuje setki kilogramów śmieci rocznie, z których nawet połowa nie trafia do ponownego przetworzenia. Nikt od końca nie zdaje sobie sprawy jak dużo tego plastiku przynosimy do domu wraz z codziennymi zakupami. Najgorsze, że wszystkim nam wydaje się, że bardzo trudno znaleźć dla niego zastępstwo, dlatego tak istotne jest jego ograniczenie. W efekcie skali drzemie siła, drobne zmiany nawyki wśród nas samych spowodują duże oszczędności w skali kraju czy nawet całego globu. Ekologiczne opakowania lub biodegradowalne bywają drogie, jednak nie wszystkie. Wśród przedmiotów codziennego użytku są takie, które z łatwością możemy wymienić na te, których nie wykonano ze wszędobylskiego szkodliwego plastiku. Pierwszym i zdecydowanie najłatwiejszym sposobem na ograniczanie ilości plastiku to, zamiast kupować codziennie wodę w małych plastikowych butelkach, można zaopatrzyć się w specjalne filtry i pić przefiltrowaną wodę prosto z kranu, która co ciekawe czasem posiada lepsze właściwości niż jej butelkowana odmiana. Zaoszczędzamy pieniądze, zadbamy o środowisko naturalne, jak i nasze zdrowie. Kolejnym rozwiązaniem, w które poniekąd również nasze Państwo próbuje się wdrożyć to używanie toreb wielokrotnego użytkowania na nasze zakupy, a najlepiej jakby te torby były dodatkowo bawełniane, gdyż są wygodne i funkcjonalne. W naszej kuchni również możemy znaleźć kilka przykładów, w których możemy wdrożyć rozwiązania proekologiczne mające na celu ograniczenie zużycia plastiku. Wszystkie produkty suche, takie jak kasze, makarony, mąki pszenne i ziemniaczane możemy kupować w większych, ekonomicznych opakowaniach i przesypywać do ładnych szklanych pojemników ustawiając je w kąciku kuchennym – będą pod ręką a w dodatku sprawią, że kuchnia zyska na wyglądzie. W lodówce możemy się przerzucić na pojemniki na żywność wykonane ze szkła. Są nieco cięższe, ale też bardziej trwałe. Z kolei w zamrażarce, zamiast kupować lód w woreczkach, lub same woreczki do napełniania, można wykorzystywać silikonowe foremki wielokrotnego użytku. Kolejnym krokiem do ograniczenia plastikowych odpadów jest ich prawidłowe segregowanie. Co prawda dotychczas nie było większego zaangażowania władz w segregację odpadów, ale nawyki wcześniej wypracowane bardziej zostają w pamięci i po czasie stają się naszym normalnym zachowaniem. Tu prym wiodą kraje skandynawskie, w których zużycie chociażby torebek plastikowych jest najmniejsze na świecie. To są tylko drobne przykłady, jednak to „ziarnko do ziarnka” sprawi, że pewnego dnia nie obudzimy się zasypani plastikowymi śmieciami.